Vodič po tempehu
Vodič po tempehu
3. 10. 2018

Barviti svet jesenskih buč

Svet jesenskih buč

Jesen je čas, ko se narava obda s posebno lepimi barvami, s katerimi se od nas še zadnjič poslovi preden se poda v zimsko mirovanje. Poleg krasnih barv nam še zadnjič v slovo pomaha tudi z izrednimi bučami, ki se bohotijo v različnih oblikah, barvah, okusih, teksturah. A niso lepe le navzven. Buče v sebi nosijo bogat in značilen okus in številne blagodejne učinke, ki jih je vedno fino imeti pri roki. Preden se podamo na kratko odkrivanje lepot sveta buč, ne pozabimo tudi na semena, iz katerih naši oljarji stiskajo odlična bučna olja, semena pa lahko uporabimo tudi za hitro pripravo rastlinskega mleka z jesenskim karakterjem.

Svet jesenskih buč

V to jesen ne vstopi brez buč

Buče so odlične za vse, ki se spopadate z visokih krvnim tlakom. Strokovnjaki priporočajo, da v svoj vsakdan vključite hladno stiskano bučno olje, ki vsebuje fitoestrogen, snov rastlinskega izvora, ki pomaga pri ohranjanju zdravega delovanja srčno-žilnega sistema. Kakovostno hladno stiskano bučno olje je tudi bogat vir dobrih maščobnih kislin, ki poleg številnih dobrobiti med drugim pomaga tudi pri ohranjanju dobre gibljivosti sklepov.

Bučna semena so bogaja z vlakninami, ki so ene od pomembnih sestavin uravnotežene prehrane, ki še posebej blagodejno vplivajo predvsem na preprečevanju nastanka srčnih bolezni. Poleg tega so odlične za uravnavanje boljše prebave, zaradi svoje strukture pa znižujejo tudi slabi LDL holesterol.

Pri bučah pa niso odlična le semena, temveč tudi njeno “meso”. Ste se kdaj vprašali, če je živahna oranžna barva zgolj slučajna ali v sebi skriva poseben pomen? Izrazitost barve določa vsebnost karotenoidov, organski pigment, med katerimi najdemo tudi bolj prepoznanega sorodnika – betakaroten. Prav betakaroten je odgovoren za vzdrževanje zdravih oči, saj se v telesu pretvori v pomemben vitamin A. Izredno pomembno je, da vsak dan zaužijemo dovolj tega vitamina, ki ga bomo enostavno zaobjeli že z manjšo količino kuhanih ali pečenih buč.

Poleg zgoraj naštetega buče vsebujejo tudi veliko kalija, s katerim bomo utrujeno in, po poletju morda sezonsko bolj zaspan um, hitreje napolnili z energijo in prešli občutke brezvoljnosti in utrujenosti. Poleg kalija v bučah najdemo tudi aminokislino tripofan, ki vpliva na proizvajanje seratonina, to je tisti hormon, ki mu pogosto rečemo hormon sreče.

Z vključevanjem buč v naše jesenske jedilnike, bomo naša telesa obogatili tudi s folno kislino, vitaminom C, cinkom in magnezijem, s tem pa sebe zaščitili pred vdori sezonskih bolezni. Vsi našteti elementi so namreč vojaki, ki bijejo najpomembnejši boj za ohranjanje zdravega in dobrega imunskega sistema.

Svet jesenskih buč

Spoznajmo nekaj najbolj zanimivih vrst buč

Buča ni ena, buč je več. Razlikujejo se po izgledu, barvah in obliki, ter seveda po okusu in uporabnosti za vaše jesenske recepte. Nekatere buče so primerne zgolj za dekoracije, spet druge so odlične za vsestransko uporabo v kuhinji. Nekaj slednjih vam predstavljam v nadaljevanju.

Sweet dumpling ali sladki cmok je manjša sorta buče, ki meri med 8 in 12 cm, navadno pa ima med 400 in 800 grami. Prepoznali jo boste po okrogli obliki in zelenih progah, ki krasijo njeno lupino. Meso je oranžno z nežnim okusom po lešnikih. Odlična je za pečenje in kuhanje, pripravljamo in uživamo pa jo lahko tudi z lupino.

Butternut ali maslenka je ena od najbolj priljubljenih zimskih buč, ki zaradi okusa sodijo med muškatne buče. Prepoznali jo boste po obliki, ki spominja na steklenico oziroma hruško. Čeprav morda na prvi pogled lahko deluje majhna, je izredno bogata z mesom.

Hokkaido je verjetno ena od najbolj priljubljenih med uživalci in ljubitelji buč. Če ste prijavljeni na naše e-novičke, boste v tem tednu prejeli tudi super recept za našo različico veganske bučne juhe, v katero sem zamešala hokkaido. Seveda se na novičke še vedno lahko prijavite tukaj in ulovite tokratni recept. Hokkaido je prepoznan po svoji izraziti oranžni barvi in okrogli obliki. Tehta med 1.5 in 2.5 kg, njegovo meso pa je izredno bogato s karotinom in vitaminom B1. Iz te buče lahko pripravljamo juhe, zelenjavne priloge in celo kruh. Lahko je pečemo ali kuhamo.

Še ne dolgo nazaj so buče veljale za odlično krmo. Ljudme smo jih na svoje krožnike začeli vključevati kasneje. Seveda so odlične tudi za kreativno ustvarjanje, saj lahko prek njih ujamemo očarljive svetleče podobe, ki krasijo vhode vrat okoli Noči čarovnic. A buče so več kot to. So odlične jesenske spremljevalke, s katerimo bomo pogreli telo in razvajali brbončice.

Želim vam lep jesenski teden,
Aleksandra

Ayatana E-novičke
Prijavi se na e-novičke in prejmi do 12 krasnih sezonskih receptov.
Po prijavi boste na vaš E-naslov dobili potrditveno povezavo.
Ayatana E-book
AYATANA E-knjižica
Po prijavi boste na vaš E-naslov dobili potrditveno povezavo.
*S prenosom breplačne e-knjižice receptov se strinjam, da bom prejemal AYATANA e-novičke, ki bodo vsaj tako slastne kot recpeti, ki bodo kmalu na mojem računalniku.
AYATANA e-knjižica receptov je že na poti v tvoj e-poštni nabiralnik. Želimo ti veliko lepih trenutkov ob kreiranju novih jedi. Veseli bomo mnenj in kakšne fotografije recepta, ki nam ga lahko pošlješ na hello@ayatana.eu.

Spremljaš naš lahko tudi na Facebooku in Instagramu, kjer lahko pokukaš v naše zakulisje.
Ayatana E-novičke
Prijavi se na e-novičke in prejmi do 12 krasnih sezonskih receptov.
Po prijavi boste na vaš E-naslov dobili potrditveno povezavo.
Želim se prijaviti na E-novice