Paradižniki
Paradižniki – sočni, rdeči, okusni in pa sezonski
27. 8. 2018
Vodič po tempehu
Vodič po tempehu
3. 10. 2018

Kodrolistnati ohrovt – zgolj novi trend ali pravi vir vitaminov?

Kodrolistnati ohrovt

Kodrolistnati ohrovt je ena od tistih sestavin, o kateri zadnje čase veliko slišimo. Trend, ki se je pred časom začel na zahodu, se je razširil tudi v naše kraje in praktično ne mine objava s to sestavino, ki ji ne bi sledila vprašanja, kje se ga lahko kupi.

Danes se bom lotila analize te vse bolj popularne sestavine, ki si gotovo zasluži našo pozornost. Njegova sezona se pravkar začenja, zato bomo lepo ujeli tudi čas, ko ga bo moč kupiti na tržnici.

Kodrolistnati ohrovt

Trend ali vir bogastva?

Kodrolistnati ohrovt je izredno vsestranska sestavina, z izredno močnim prehranskih “odtisom”. Sodi v družino zelja, ohrovta in sodi med zelenolistnato zelenjavo, ki je poznana po svoji prehransko bogati sestavi. Kodrolistnati ohrovt se pri nas največkrat pojavi v zeleni ali vijoličasti barvi, prepoznamo pa ga po nakodranih ali gladkih, daljših listih.

Kodrolistnati ohrovt je izdreno bogata sestavina, saj vsebuje ogromno mineralov, vitaminov in antioksidantov: v njem bomo našli vitamine A, K, C, B1, B2 in B3, B6, kalcij, baker, magnezijem in kalij. Vsebuje izredno malo maščob, ki so strjene v omega 3 maščobne kisline. Zaradi bogate sestave in siceršnje nizke stopnje kalorične sestave kodrolistnati ohrovt sodi med najboljše sestavine na prehranski lestvici. Torej ne gre le za trenutni trend v svetovni kulinariki, pred nami je dejansko pravi zelenjavni kralj.

Odličen vir vitamina C in številnih krasnih antioksidantov

Vitamin C je izredno pomemben vodotopni antioksidant, ki ga naše telo potrebuje za številne življenjsko pomembne funkcije. Naše telo ga tako potrebuje pri sintezi kolagena, največjega strukturnega proteina v našem telesu. Kodrolistnati ohrovt tako vsebuje kar 4.5-krat več vitamina C kot špinača, ki jo tako radi dodajamo na krožnike predvsem našim malčkom. Skodelica surovega kodrolistnatega ohrovta pa vsebuje celo več vitamina C kot ena pomaranča.

V njem najdemo ogromno antioksidantov, torej molekul, ki nam pomagajo preprečevati in upočasjevati oksidacijo drugih molekul in s tem ustavljanje nastanka prostih radikalov v telesu, ki pripomorejo pri poškodbah celic. Ena od takšnih poškod celic so tudi različne oblike raka.

Z rednim vključevanjem kodrolistnatega ohrovta v naše obroke vplivamo na nižjo stopnjo holesterola v krvi in s tem pomagamo preprečevati nastajanje možnosti razvoja srčnih bolezni. V raziskavi, ki so jo leta 2008 opravili na južnokorejski univerzi Yonsei, so ugotovili, da se ob 12-tedenskem dnevnem uživanju surovega soka kodrolistnatega ohrovta nivo dobrega holesterola dvigne za 27 %, medtem ko slabi holesterol pade za desetino.

Kodrolistnati ohrovt vsebuje tudi vitamin K, ki je pomemben za strjevanje krvi, skodelica surovega ohrovta pa vsebuje kar sedemkratnik potrebnega dnevnega vnosa tega pomembnega vitamina.

Skratka, kodrolistnati ohrovt vsebuje vse najbolj pomembne sestavine, ki jih najpogosteje skozi našo prehrano zaužijemo premalo.

Kako ga lahko uporabimo?

Pri kodrolistnatem ohrovtu najpogosteje uporabljamo zgolj liste, saj so stebla za uživanje pretrda. Če imamo doma sokovnik, lahko stebla uporabimo kot eno od sestavin za pripravo jutranjega zelenega soka.

Kodrolistnati ohrovt lahko uživamo surovega, na primer v solati. Pomembno je, da ga prej dobro premasiramo z malo soli, oljčnega olja in limone. To je lahko odlična osnova za buddha skledo ali pa dodatek k solati (če ga bomo na drobno narezali, se njegovega specifičnega okusa praktično ne bo zaznalo), sendviču ali wrapu.

Odličen je v enolončnicah in različnih juhah, kjer se resnično dobro odreže tisti z nekoliko gladkimi in tanjšimi listi.

In, seveda, v obliki priljubljenega čipsa. Tisti, ki ste prijavljeni na naše e-novičke, boste v kratkem prejeli krasen recept za “kale chips”.

Če še niste prijavljeni, pa to lahko storite tukaj.

Kodrolistnati ohrovt je odličen od zgodnje jeseni pa vse do marca. Je izredno nezahteven in ga lahko brez posebne pozornosti posadimo na domačem vrtu.

Upam, da sem odgovorila na vsa vprašanja in da že veselo razmišljate, kako boste kodrolistnati ohrovt čim pogosteje dodali na svoje krožnike in v sklede.

Pozdravčki,
Aleksandra

Ayatana E-novičke
Prijavi se na e-novičke in prejmi do 12 krasnih sezonskih receptov.
Po prijavi boste na vaš E-naslov dobili potrditveno povezavo.
Ayatana E-book
AYATANA E-knjižica
Po prijavi boste na vaš E-naslov dobili potrditveno povezavo.
*S prenosom breplačne e-knjižice receptov se strinjam, da bom prejemal AYATANA e-novičke, ki bodo vsaj tako slastne kot recpeti, ki bodo kmalu na mojem računalniku.
AYATANA e-knjižica receptov je že na poti v tvoj e-poštni nabiralnik. Želimo ti veliko lepih trenutkov ob kreiranju novih jedi. Veseli bomo mnenj in kakšne fotografije recepta, ki nam ga lahko pošlješ na hello@ayatana.eu.

Spremljaš naš lahko tudi na Facebooku in Instagramu, kjer lahko pokukaš v naše zakulisje.
Ayatana E-novičke
Prijavi se na e-novičke in prejmi do 12 krasnih sezonskih receptov.
Po prijavi boste na vaš E-naslov dobili potrditveno povezavo.
Želim se prijaviti na E-novice