Hidrolati
Domača kozmetika – hidrolati
16. 8. 2018
Kodrolistnati ohrovt
Kodrolistnati ohrovt – zgolj novi trend ali pravi vir vitaminov?
12. 9. 2018

Paradižniki – sočni, rdeči, okusni in pa sezonski

Paradižniki

Priznam, naravnost obožujem sezono paradižnikov in seveda ostalih dobrot, ki nam jih v tem času ponuja narava. Če se tudi med vami skrivate tisti, ki vam kljub izobilju zelenjave v tem času, primanjkuje idej, kaj bi z njo naredili, si preberite današnji zapis. V njem namreč delim nekaj zanimivih idej, kako se lotevam predalčkanja oziroma pospravljanja hrane v tem letnem času.

Paradižniki

Paradižniki na tisoč in en način

Paradižniki so moja najljubša poletna zelenjava. No, če smo povsem natančni, paradižniki sodijo med sadje, a s tem se nikoli nisem uspela poistovetiti, zato jih pri nas uživamo v “nesladkih” oblikah in različicah.

Češnjevci

Mini paradižniki ali češnjevci so krasen dodatek za številne sendviče, pite, kanapejčke ali pa za kar tako – zobanje ob spremljanju finega filma na domačem kavču. Odlični so tudi, če jih zamešamo v omako za testenine, čeprav se mi zdi, da jih je za takšne recepte kar malo škoda.

Pelati

Pelati so odlična vrsta paradižnika za različne omake in mezge. Tisti najbolj zagrizeni paradižnikarji, med katerimi sem tudi sama, si jih pogosto privoščimo tudi v obliki enostavne solate. Dodamo jim nekaj kapljic domačega oljčnega olja, malo soli in popra ter svežo baziliko. Ta fina in hitro pripravljena solata je zame zmagovalka v teh dolgih poletnih dnevih.

Letošnje poletje so paradižniki v vsemogočih oblikah moji “rešitelji”. V prvih mesecih nosečnosti mi navadno pašejo še bolj kot sicer 😉

Domači sušeni paradižniki

Če imate doma dehidrator, si lahko pripravite tudi odličen dodatek v obliki sušenih paradižnikov, ki se krasno podajo raznim wrapom ali pa jih enostavno zamešamo v fine namaze.

Opojna paradižnikova mezga

Paradižnikova mezga je ena od tistih klasičnih reči, ki se jih pripravlja v tem delu poletja, ko smo še vedno fino v poletnih mesecih, v zraku pa že diši po jeseni in zimi. Priprava sočne domače paradižnikove mezge je res enostavna, recepte se s kratkim skokom v svet brskalnikov najde hitro in vsaka gospodinja vam bo zaupala svojo različico najboljše paradižnikove mezge. Tiste s čebulo, papriko, zanimivimi klasičnimi ali nekoliko manj klasičnimi kombinacijami začimb in še in še.

Naša paradižnikova mezga je res super in recept bom ta teden delila z vsem, ki ste prijavljeni na naše e-novičke. Če še niste, je to več kot odlična priložnost, da to storite zdaj.

Če vam po pripravi zaloge za jesen in zimo še vedno ostane večja količina paradižnikov, jih lahko skupaj z jajčevci, bučkami, papriko, paradižnikovo mezgo in vašimi najljubšimi začimbami, prepražite in zmrznite. Tako boste imeli priročno obliko ratatouille jedi, ki jo boste lahko dodali jedem v prihajajočih mesecih.

Želim vas sočen skok septembru naproti,
Aleksandra

Ayatana E-novičke
Prijavi se na e-novičke in prejmi do 12 krasnih sezonskih receptov.
Po prijavi boste na vaš E-naslov dobili potrditveno povezavo.
Ayatana E-book
AYATANA E-knjižica
Po prijavi boste na vaš E-naslov dobili potrditveno povezavo.
*S prenosom breplačne e-knjižice receptov se strinjam, da bom prejemal AYATANA e-novičke, ki bodo vsaj tako slastne kot recpeti, ki bodo kmalu na mojem računalniku.
AYATANA e-knjižica receptov je že na poti v tvoj e-poštni nabiralnik. Želimo ti veliko lepih trenutkov ob kreiranju novih jedi. Veseli bomo mnenj in kakšne fotografije recepta, ki nam ga lahko pošlješ na hello@ayatana.eu.

Spremljaš naš lahko tudi na Facebooku in Instagramu, kjer lahko pokukaš v naše zakulisje.
Ayatana E-novičke
Prijavi se na e-novičke in prejmi do 12 krasnih sezonskih receptov.
Po prijavi boste na vaš E-naslov dobili potrditveno povezavo.
Želim se prijaviti na E-novice