Svet jesenskih buč
Barviti svet jesenskih buč
22. 10. 2018

Rdeča pesa – boginja zdrave prehrane

Rdeča pesa

V tokratnem zapisu se bomo poklonili velikanki zdrave prehrane – rdeči pesi. To sestavino lahko uživamo na številne načine. Umešamo jo lahko v juho, iz nje pripravimo krasen namaz, jo spečemo, spražimo, skuhamo ali naredimo odličen sok, katerega se ne bi branili tudi največji športni asi. Rdeča pesa je zakladnica vitaminov in mineralov, bogata z antioksidanti in revna z maščobami. Prav zato jo lahko postavimo v sam bok največjim zakladom, ki nam jih daje mati narava.

Rdeča pesa

Od Rimljanov pa do danes

Kot mnoge sodobne in priljubljene vrste zelenjave, po katerih še danes radi posegamo, so rdečo peso poznali že v Starem Rimu, kjer so jo takratni zdravilci uporabljali za zbijanje vročine ali zdravljenje zaprtja. Hipokrat je pogosto posegel po njej, ko je želel zaščiti in umiri svežo rano.

Okoli 19. stoletja se je uporabna vrednost rdeče pese še povišala. Temu je prispevalo spoznanje, da se iz nje lahko prideluje tudi sladkor. Predel Evrope, iz katerega izhajamo tudi mi, je na svetovnem zemljevidu poznan kot zibelka rdeče pese, saj od tod prihajajo številni recepti, ki so poznani po celem svetu. Eden takšnih je na primer boršt.

Rdeča pesa sodi k isti skupini kot špinača, kjer lahko uživamo liste in korenino. Medtem ko ima slednja sladek okus, so listi grenki. Rdečo peso tudi na naših tržnicah najdemo v rdeči, rumeni ali beli barvi. Zaradi svoje visoke vsebnosti sladkorja jo lahko uživamo surovo, okisano ali skuhano. Izbira je prepuščena vsakemu posebej.

Rdeča pesa je prava prehranska zmagovalka

Rdeča pesa vsebuje naravnost neverjetne prehranske vrednosti. Zeleni del, listi so odličen vir kalcija, železa ter vitaminov A in C. Gomolj je bogat s folno kislino, je krasen vir vlaknin, mangana in kalija.

Rdeča pesa je bogata z vlakninami in ima blagodejne učinke na delovanje črevesja, pomaga pri zaprtju in zniževanju nivoja slabega holesterola v telesu. Raziskave so pokazale, da vlaknine gomolja rdeče pese povečujejo število belih krvnih celic, ki so odgovorne za odkrivanje in odpravo nenormalnih celic. Rdeča pesa je med drugim umeščena med deset najmočnejših zelenjav po vsebnosti anitoksidantov. Je tudi ena od najboljših naravnih virov aminokisline glutamin, ki je bistvenega pomena za zdravje in vzdrževanje zdravega črevesnega trakta.

Sok rdeče pese po raziskavah vpliva na zmanjševanje krvnega tlaka, s tem pa pomagamo telesu v boju proti nastanku bolezni srca in ožilja. Nekatere študije so pokazale, da lahko z živili, ki so bogata z nitrati kot je pesa, preprečujemo morebitne srčne napade.

Kako jo hranimo in kako izberemo dobro, svežo peso

Kakovostno rdečo peso prepoznamo že po njenem zelenju, ki mora izgledati sveže, brez morebitnih nagnitih delov. Gomolj mora biti čvrst, gladek in živahno rdečkaste barve. Pri izbiri pazimo, da gomolj na otip ni mehak, naguban ali bledih barv.

Sveže kupljeno peso v hladilniku hranimo do štiri dni, če smo ji odstranili zelenje pa bo na hladnem zdržala tudi do štiri tedne. Surovo peso je težko zmrzniti, saj pri odtajanju rada postane mehka. Zato raje zmrznite predhodno kuhano rdečo peso, saj bo ohranila okus, barvo in teksturo.

V naslednji dneh bom z vsemi, ki ste naročeni na naše e-novičke delila super recept iz rdeče pese za prihajajoče jesenske dni. Če še niste prijavljeni na naše e-novičke, se lahko za ta korak odločite kar sedaj. S prijavo nanje boste ujeli tokratni recept.

Želim vam prijetne jesenske dni,
Aleksandra

Ayatana E-novičke
Prijavi se na e-novičke in prejmi do 12 krasnih sezonskih receptov.
Po prijavi boste na vaš E-naslov dobili potrditveno povezavo.
Ayatana E-book
AYATANA E-knjižica
Po prijavi boste na vaš E-naslov dobili potrditveno povezavo.
*S prenosom breplačne e-knjižice receptov se strinjam, da bom prejemal AYATANA e-novičke, ki bodo vsaj tako slastne kot recpeti, ki bodo kmalu na mojem računalniku.
AYATANA e-knjižica receptov je že na poti v tvoj e-poštni nabiralnik. Želimo ti veliko lepih trenutkov ob kreiranju novih jedi. Veseli bomo mnenj in kakšne fotografije recepta, ki nam ga lahko pošlješ na [email protected]

Spremljaš naš lahko tudi na Facebooku in Instagramu, kjer lahko pokukaš v naše zakulisje.
Ayatana E-novičke
Prijavi se na e-novičke in prejmi do 12 krasnih sezonskih receptov.
Po prijavi boste na vaš E-naslov dobili potrditveno povezavo.
Želim se prijaviti na E-novice