Krasni svet avokada
4. 8. 2017
Bananih kruh v vsako pečico
18. 8. 2017

Domača rikota iz makadamija oreščkov

Naslednji teden bomo na naših družabnih omrežjih objavili tri krasne solatne recepte. In v dveh se skriva tudi krasna domača rikota iz makadamija oreščkov.

Se tudi ti spomniš časov, ko smo sklede solat začinili s kisom in oljem? Tistih časov, ko je bilo dodajanje oljčnega ali bučnega olja v solato že prava mala avantura?

No, ti časi so mimo in danes praktično ne najdemo ponovitev solatnih krožnikov. Okusi, ki jih zamešamo, so iz krožnika v krožnik in iz sklede v skledo drugačni, zanimivi, sočni in barviti. Solate že dolgo niso zgolj in samo zelenjavne … Danes, še posebej v teh poletnih mesecih, vanje radi zamešamo tudi sadje – na primer avokado. Vse o tem krasnem sadežu si lahko prebereš tukaj (LINK do bloga).

Avgustovski dnevi kar kličejo po dogodivščinah na prostem, zato v teh dneh pri nas pripravljamo jedi na čim hitrejši možen način. Eden od takih receptov je tudi krasna domača rikota iz makadamija oreščkov.

Pridih daljne Avstralije na tvojem krožniku

Makadamija ali avstralski oreh je sadež, ki raste na zimzelenih drevesih vzhodne Avstralije. V začetku prejšnjega stoletja so se nasadi in proizvodnja razširili tudi izven avstralske celine in danes je največji svetovni proizvajalec tega oreščka Južnoafriška republika. Drevesa makadamije, ki dosežejo tudi sto let, so odkrili leta 1828, ime pa so dobila po priznanem škotsko-avstralskem filozofu in politiku Johnu Macadamiju.

Slovenski Inštitut za nutricionistko je zapisal, da so “oreški nedvomno del zdrave prehrane in jih cenimo predvsem zaradi njihove ugodne maščobnokislinske sestave. So tudi koristen vir vlaknin.” Inštitut je poleg našega domačega oreha izpostavil tudi oreh makadamije, ki ima ugodno sestavo in odlično razmerje omega-3 in omega-6 maščobnih kislin.

Oreh makadamije je bogat tudi z beljakovinami, vitaminom E in vitamini skupine B – B1, B2, B5 in B6. Makadamija vsebuje še železo, magnezij, kalij, fosfor in kalcij, zato je odlična izbira za športnike.

Recept za krasno makadamija rikoto

Za ta recept potrebuješ samo 4 sestavine in blender. V mešalnik vnesi:

– 1 skodelico makadamija oreščkov

– 2 jušni žlici prehranskega kvasa

– 2 jušni žlici limoninega soka

– ščep soli in popra.

Vse sestavine do gladkega zmešaš v blenderju.

Mimogrede, oreščke makadamije dobiš pri večjih trgovcih in v specializiranih trgovinah, zato brez skrbi, vse sestavine so praktično na dosegu tvoje roke.

Domača makadamija rikota je narejena, kaj zdaj?

Rikoto shrani v hladilniku in spremljaj naše objave na Instagramu in Facebooku. Naslednji teden bomo s teboj delili dve krasni zelenjavno-sadni solati, v obeh pa bo kraljevala tudi tvoja rikota.

Se beremo, lep vikend!


Ayatana E-novičke
Prijavi se na e-novičke in prejmi do 12 krasnih sezonskih receptov.
Po prijavi boste na vaš E-naslov dobili potrditveno povezavo.
Ayatana E-book
AYATANA E-knjižica
Po prijavi boste na vaš E-naslov dobili potrditveno povezavo.
*S prenosom breplačne e-knjižice receptov se strinjam, da bom prejemal AYATANA e-novičke, ki bodo vsaj tako slastne kot recpeti, ki bodo kmalu na mojem računalniku.
AYATANA e-knjižica receptov je že na poti v tvoj e-poštni nabiralnik. Želimo ti veliko lepih trenutkov ob kreiranju novih jedi. Veseli bomo mnenj in kakšne fotografije recepta, ki nam ga lahko pošlješ na hello@ayatana.eu.

Spremljaš naš lahko tudi na Facebooku in Instagramu, kjer lahko pokukaš v naše zakulisje.
Ayatana E-novičke
Prijavi se na e-novičke in prejmi do 12 krasnih sezonskih receptov.
Po prijavi boste na vaš E-naslov dobili potrditveno povezavo.
Želim se prijaviti na E-novice