Kodrolistnati ohrovt
Kodrolistnati ohrovt – zgolj novi trend ali pravi vir vitaminov?
12. 9. 2018
Svet jesenskih buč
Barviti svet jesenskih buč
22. 10. 2018

Vodič po tempehu

Vodič po tempehu

Danes sem za vas pripravila zapis o krasni sestavini, ki s svojo visoko hranilno vrednostjo, fermentirano osnovo in pravim bogastvom beljakovin vse bolj navdušuje tudi nas – tempeh.

Vodic po tempehu

Kaj je tempeh in od kod izvira?

Tempeh izvira iz Indonezije, natančneje z otoka Java, kjer so ga začeli pripravljati pred skoraj tisoč leti. Klasičen indonezijski tempeh je pripravljen iz sojinih zrn, danes pa tudi na našem trgu najdemo nove oblike te zanimive in široko uporabne sestavine. A o tem nekoliko več kasneje.

Tempeh velja za enega od ključnih stebrov azijske kuhinje. V 17. stoletju se je iz Indonezije razširil tudi na Kitajsko in danes tudi v kitajski kulinariki predstavlja pomembno in pogosto uporabljeno sestavino. Po nekaterih virih naj bi tempeh nastal naključno, in sicer ob pripravi tofuja. Takrat naj bi namreč ugotovili, da so sojina zrna, ki jih navadno zavržejo, ujela spore in se prekrila z belimi plastmi gliv, za katere se je izkazalo, da so užitne in vsebujejo ogromno dobrobiti za človeka.

Indonezijci svoj tempeh pripravljajo iz sojin zrn, ki jih fermentirajo v listih bananovca dokler ne dobijo trdno obliko, ki predstavlja odličen nadomestek mesa. Skodelice tempeha vsebuje kar neverjetnih 31 gramov beljakovin, po vsebnostni vlaknin je primerljiv s tofujem, njegov blag okus pa je odlična osnova za številne recepte.

Vodič po tempehu

Kakšne tempehe poznamo?

Klasičen tempeh, ki izvira iz Indonezije, je pripravljen iz sojinih zrn. V zadnjem času tudi pri nas opažamo porast ponudbe tempeha, ki je pripravljen iz številnih sestavin, tudi lokalnih. Slovensko podjetje Kis in kvas tako svoje tempehe pripravlja iz soje, čičerike, rdeče leče in fižola adzuki, črnega fižola in graha ter celo ajde in sončničnih semen.

Zakaj je tempeh dobro vključiti v prehrano?

Tempeh je fermentirano živilo, ki se mu ob fermentaciji stročnic razgradijo antihranila – to so snovi, ki so prisotne v stročnicah in pri uživanju preprečujejo presnavljanje koristnih hranil. V praksi to pomeni, da lahko pojemo resnično veliko količino kuhanih raznovrstnih stročnic in mislimo, da smo zaužili odlične prehranske vrednosti. Ker pa stročnice niso fermentirane, bomo ob uživanju izpustili vse koristne snovi, saj v stočnicah še vedno delujejo antihranila, ki pospešijo izločanje, s tem pa v našem telesu ne pustijo hranil, ki so potrebna za zdravo delovanje.

Še ena zanimivost:

Tempeh vsebuje esencialne in neesencialne aminokisline, je lažje prebavljiv od kuhanih nefermentiranih stročnic in vsebuje številne vitamine, med katerimi je največ vitamina B.

Kako ga lahko uporabimo?

Tempeh je odlično nadomestilo siceršnjih virov beljakovin v naši prehrani, pa naj gre za meso, ribe, tofu ali seitan. Zaradi izredno blagega okusa ga lahko pripravimo in vnesemo v praktično vsak recept. Proteinske buddha sklede, dodamo ga lahko v mehiške tortilje, z njim nadgradimo naš jutranji avokadov toast, ga vmešamo v enolončnico ali enostavno mariniramo in na hitro popečemo na žaru.

Vsi, ki ste prijavljeni na naše e-novičke, boste naslednji teden v svoje nabiralnike prejeli krasen recept za enostavno marinado, v katero navadno pri nas povaljamo tempeh, preden ga pripravimo za eno od finih skled.

Če še niste prijavljeni na novičke, to lahko storite s hitrim skokom na to povezavo.

Želim vam lep dan,
Aleksandra

Ayatana E-novičke
Prijavi se na e-novičke in prejmi do 12 krasnih sezonskih receptov.
Po prijavi boste na vaš E-naslov dobili potrditveno povezavo.
Ayatana E-book
AYATANA E-knjižica
Po prijavi boste na vaš E-naslov dobili potrditveno povezavo.
*S prenosom breplačne e-knjižice receptov se strinjam, da bom prejemal AYATANA e-novičke, ki bodo vsaj tako slastne kot recpeti, ki bodo kmalu na mojem računalniku.
AYATANA e-knjižica receptov je že na poti v tvoj e-poštni nabiralnik. Želimo ti veliko lepih trenutkov ob kreiranju novih jedi. Veseli bomo mnenj in kakšne fotografije recepta, ki nam ga lahko pošlješ na hello@ayatana.eu.

Spremljaš naš lahko tudi na Facebooku in Instagramu, kjer lahko pokukaš v naše zakulisje.
Ayatana E-novičke
Prijavi se na e-novičke in prejmi do 12 krasnih sezonskih receptov.
Po prijavi boste na vaš E-naslov dobili potrditveno povezavo.
Želim se prijaviti na E-novice