Hvala vam!
20. 4. 2017
Domača rikota iz makadamija oreščkov
9. 8. 2017

Krasni svet avokada

Vse, kar ste si želeli vedeti o avokadu. Vse, kar morate vedeti o avokadu. Resno in malo za hec. Na enem mestu.

V teh poletnih dneh narava kar kliče po zelenju, osvežitvi in … no, okusni in predvsem hitri pripravi zdravih krožnikov. Skok na tržnico ali v lokalno trgovino odpira pogled v čarobni svet sadja in zelenjave. Poletje je naravnost čudovito obdobje, saj je ponudbe sezonskih sestavin praktično neskončno.

Avokado sodi med sadje, ne zelenjavo

Zanimivo, kajne? Avokado sodi v družino cvetočih rastlin in je predstavnik jagodičevja. Ta krasni in kremasti sadež je eden od redkih predstavnikov sadja, ki vsebuje visoko vsebnost maščob in beljakovin. Prve zapise oziroma pravilneje risbe, ki so prikazovale avokado, so našli v Centralni in Južni Ameriki, na področju, ki so ga pred skoraj 10 tisoč leti zasedali Azteki. Prav Azteki so avokadu dodelili ime, ki prihaja iz azteške besede ahuacati in pomeni “testisovo drevo”. Azteki so avokadu pripisovali sposobnost spodbujanja plodnosti, kasneje pa so ga Maji uporabljali kot afrodiziak.

Avokado raste na drevesih. V Kaliforniji, kjer prek 5 tisoč kmetij letno pridela 90-odstotkov vseh avokadov v ZDA,  drevesa v povprečju obrodijo 150 avokadovih plodov.

Skrivni svet avokada

Avokado vsebuje prek 20 osnovnih hranil, ki so pomembna za delovanje našega telesa. Ta krasni zeleni sadež vsebuje kalij, s katerim uravnavamo krvni pritisk, lutein, ki je dober za naše oči, B vitamine, s katerimi se lahko uspešno borimo proti boleznim in okužbam. Z uživanjem avokada v telo vnesemo tudi vitamina C in E ter vlaknine. Z uživanjem hrane, ki je bogata z vlakninami, dobimo občutek, da smo siti še dolgo po zadnji zaužiti hrani.

No, avokado pa po drugi strani ne vsebuje soli, sladkorja, holesterola in nenasičenih maščob. Skratka, z uživanjem avokada v telo vnesemo vse dobre stvari, slabih pa ne, ker jih ne vsebuje. Fino, a ne?!

Ampak, kako vem, kdaj je avokado zrel?

Lahko bi rekli, da je to vprašanje za milijon evrov. Gotovo med vami ni srečneža, ki se še ni srečal s premalo ali preveč zrelim sadežem?

No, prvi korak pri preverjanju zrelosti avokada opravimo kar v trgovini ali na tržnici. Najprej preverimo pecelj, ki ga nežno odstranimo. Če je površina pod pecljem zelena to pomeni, da je avokado svež … Kar pa ne pomeni, da je avokado tudi dovolj mehak za uporabo. Pri izbiri avokada naj te ne skrbi barva lupine, saj poznamo več vrst tega sadeža, ki se med seboj razlikujejo po obliki in barvi lupine. Pomembno je, da avokado vzamemo med dlani in ga nežno pretipamo. Če je trd, ga brez skrbi kupimo in doma preložimo v posodo s sadjem. Vsak dan preverimo, če se je omehčal in ko opazimo, da na otip postaja mehkejši in da je predel pod pecljem še vedno nežno zelen, lahko hitro vanj zarežemo. Pri izbiri avokada naj te torej ne skrbita trdota in barva lupine. Bolj pomembno je, kaj se skriva pod pecljem … in, kako hitro želiš avokado pojesti.

Še nekaj najbolj zabavnih dejstev o avokadu

  • Avokado ima najboljšo in edinstveno priročno embalažo na svetu.
  • Avokado je prijazen do otrok in odraslih. Zato ga priporočajo nosečnicam, otrokom in … malo starejšim otrokom. Skratka, avokado nas spremlja skozi vsa življenjska obdobja.
  • Avokado znižuje slab holesterol in spodbuja tistega dobrega.
  • Avokado ne vsebuje glutena, mlečnih vsebin, soli, sladkorja. Primeren je torej za vegetarijance in vegane.
  • Aja … pa avokado je verjetno eden od najbolj učinkovitih (in ugodnih) načinov ohranjanja mladostnega videza. Ja, avokado lahko pojemo, lahko pa iz njega pripravimo masko, ki bo nahranila in navlažila našo kožo.

Pa še to

Avokado sodi med tiste sestavine, ki so najmanjkrat izpostavljene pesticidom. Sadež namreč obdaja debela koža, ki avokado brani pred morebitnimi “napadi” iz okolja.

Ok, imam vrečo avokada, kaj naj naredim?

Brez skrbi, naslednji teden spremljaj naše objave na Instagramu in Facebooku. Ves teden bo obarvan v avokadovo zeleno barvo in s teboj bomo delili naše najljubše recepte.

Se beremo, lep vikend!


Ayatana E-novičke
Prijavi se na e-novičke in prejmi do 12 krasnih sezonskih receptov.
Po prijavi boste na vaš E-naslov dobili potrditveno povezavo.
Ayatana E-book
AYATANA E-knjižica
Po prijavi boste na vaš E-naslov dobili potrditveno povezavo.
*S prenosom breplačne e-knjižice receptov se strinjam, da bom prejemal AYATANA e-novičke, ki bodo vsaj tako slastne kot recpeti, ki bodo kmalu na mojem računalniku.
AYATANA e-knjižica receptov je že na poti v tvoj e-poštni nabiralnik. Želimo ti veliko lepih trenutkov ob kreiranju novih jedi. Veseli bomo mnenj in kakšne fotografije recepta, ki nam ga lahko pošlješ na hello@ayatana.eu.

Spremljaš naš lahko tudi na Facebooku in Instagramu, kjer lahko pokukaš v naše zakulisje.